Expansionstank

Per Strömqvist

2018-10-30 15:10

Inlägg: 553

Bavaria 36 AC

Värmdö

Som standard på en Volvo Penta MD2030 sitter ingen expansionstank om man inte beställde varmvattenberedaren. Att köpa till tanken kostar c:a 3.500:- i handeln.

Nu är det sällan ett problem att köra med en VVB utan denna tank, har gjort i många år. Men locket till kylaren är faktiskt ganska smart. När kylvattnet hettas upp och trycket ökar i kylsystemet så öppnar termostaten och kylvatten rinner ut (via den genomskinliga slangen). Det många dock inte vet är att när motorn svalnar och trycket minskar så uppstår vakuum, varvid luft sugs in via samma slang. (Om inte termostaten fungerade så skulle den ju dels riskera att explodera pga trycket och/eller implodera när trycket sjunker).

Med en behållare som tar vara på kylvätskan som pressas ut, kan jag med vacuum-effekten suga tillbaka samma vatten. Därmed slipper jag att det finns luft i kylsystemet som kan ge korrosion.

Jag köpte en "Shineray Coolant tank" avsedd för ATVs på Amazon för 14 pund, den duger prima för ändamålet. Den genomskinliga slang som sitter som standard kan användas, men kommer nog att byta till en som är garanterat lufttät.

Ett enkelt DIY enligt principen enkelt är bäst. Se bilder på https://www.bisbald.se/expansionstank/

Redigerad: 2018-10-30 16:16

Endast medlemmar får läsa svaren på inlägget.
Logga in / Bli medlem